Anasayfa » Küresel E-Ticaret Kullanım Raporu 2021

Küresel E-Ticaret Kullanım Raporu 2021

Teknoklik Editör
Küresel E-Ticaret Kullanım Raporu 2021

We Are Social ve Hootsuite ‘nin ortak yayınladığı Digital 2021 rapor, dijital, mobil ve sosyal medyanın tüm dünyadaki insanlar için günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini gösteriyor. Sosyal medya, e-ticaret, video içerik ve video oyunlar son 12 ay önemli bir büyüme oranı gerçekleştirdi.

Küresel E-Ticaret Kullanım Raporu 2021

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı çevrimiçi durumda. Küresel düzeyde, 16 ila 64 yaş arası internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 77’si artık her ay çevrimiçi bir şeyler satın aldıklarını söylüyor. 2020’de göze çarpan dijital olaylardan biri, COVID-19 salgınıyla birlikte e-ticaretin yükselişiydi. Salgının etkisiyle dünyanın her yerindeki tüketiciler çevrimiçi alışverişi benimsemeye başladı.

Ocak ayında yayınlanan 247 sayfalık  Dijital 2021 Küresel Bakış Raporun, Küresel E-Ticaret Kullanımı bölümünün özetini görmek için okumaya devam edin.

Finansal Ürün Hizmeti Sahipliği

Raporda, 15 Yaş üstü kişilerin yüzde 68.5’ini herhangi bir finans kuruluşunda hesabı var. Kredi kartı sahipliği yüzde 18.4 iken, mobil para hesabı olanların oranı yüzde 4.4. Artık her şeyin mobile kaydığı bir dönemde bu oranın çok daha yükseğe çıkacağını öngörebiliriz.

Çevrimiçi alışveriş yapanlar ve faturalarını ödeyenlerin ortalaması yüzde 29 ilken, çevrim içi işlem yapan kadınların oranı yüzde 27.7, erkeklerin oranı ise yüzde 30.3 dür. Kredi kartı sahibi kadınlar yüzde 17, erkekler ise yüzde 19.9 dur.

E-Ticaretin benimsenmesi

E-ticaretten satın alma olasılığı en yüksek ülkenin insanları Endonezyalılar. Ülkede yapılan ankete katılanların yüzde 87’sinden fazlası geçen ay çevrimiçi bir şey satın aldıklarını söylüyor. Tablonun sonunda, Mısır’daki internet kullanıcılarının sadece yüzde 57’si son 30 gün içinde internetten alışveriş yaptıklarını söylüyor.

Ülkemiz ise dünya ortalamasının sadece yüzde 1 gerisinde kalarak yüzde 75’de kaldı. Ülkemizde 2015 yılından itibaren e-ticarette yükselişi devam ediyor. Yakın zamanlarda dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girecektir.

Yaşa ve cinsiyete göre e-ticareti kullanım oranları

Herhangi bir cihaz üzerinden çevrimiçi bir şey satın alan küresel internet kullanıcılarının yüzdelerine baktığımız da her yaş grubundakilerin oranlarının birbirine yakın olduğu görüyoruz. Ayrıca her yaş grubundaki kişilerde kadınların daha çok alışveriş yaptığını görüyoruz.

Mobil E-Ticaretin Benimsenmesi

Bir mobil cihaz aracılığıyla çevrimiçi bir şey satın alan 16-64 yaş arası İnternet kullanıcılarının yüzdesi tablosuna baktığımızda Endonezya yüzde 79.1 ile yine listenin başında yer alıyor. Ülkemiz ise dünya ortalamasının az altında kalarak yüzde 55.4’de kaldı.

Kategoriye göre küresel e-ticaret harcaması

Kategoriye göre küresel e-ticaret harcamalarına baktığımızda en büyük payı 665 milyar doları aşan moda ve güzellik kategorisinin aldığını görüyoruz. Diğer kategoriler:

  • Seyahat, hareketlilik, konaklama harcamaları 593.6 milyar dolar
  • Oyuncaklar ve hobiler harcamaları 525.6 milyar dolar
  • Elektronik ve fiziksel ortam kategorisi harcamaları 501.8 milyar dolar
  • Yemek ve kişisel bakım harcamaları 413.8milyar dolar
  • Mobilya ve ev eşyaları kategorisi harcamaları 330.9 milyar dolar
  • Video oyunları harcamaları 135.8 milyar dolar
  • Dijital Müzik harcamaları 21.73 dolar

Her yıl hazırlanan bu rapor serilerinde ilk defa seyahat kategorisinin gelirinin ilk sırada yer almadığını söyleyebiliriz. Statista, Seyahat, Hareketlilik ve Konaklama kategorisindeki çevrimiçi gelirlerin bir önceki yıla göre yüzde 50’den fazla azaldığını ve bunun da yıllık tüketici harcamalarında yarım trilyon ABD dolarının çok üzerinde bir düşüşle sonuçlandığını bildirdi.

Öte yandan diğer bir çok kategori, 2020 yılında e-ticaret gelirlerinde güçlü bir büyüme gördü.

Yiyecek ve Kişisel Bakım, Covid-19’un etkisi ve sosyal mesafe önlemlerinin çevrimiçi market alışverişlerinde önemli artışlar getirmesiyle 2020’de en hızlı büyüyen tüketici e-ticaret kategorisiydi. Bu kategori, dünya çapında 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 40’ın üzerinde artışla 410 milyar ABD dolarını aştı.

Birçok internet kullanıcısının Covid-19’unda etkisiyle benimsedikleri yeni çevrimiçi alışveriş davranışlarına devam etmeyi düşündüğünü söylüyor.

Pazara genel bakış: Dijital Ödemeler

Dijital ödemeler pazarının boyutu ve büyümesi tablosuna baktığımızda, dijital ödemeler önceki döneme göre yüzde 24 artış göstererek 4.93 trilyon dolara ulaştı. Dijital Olarak Etkin Ödeme İşlemi Yapan Kişi Sayısı 3.47 milyar kişiye ulaşırken, kişi başında düşen ortalama yıllık ödeme tutarı 1421 doları buldu.

Dijital içerik için ödeme yapma

Dijital içerik için en çok ödeme yapan başlıca ülkenin insanları, Çin, Meksika, Vietnam, Hindistan ve Brezilya gelmekte. Ülkemizde yüzde 62.2 ile dünya ortalamasının altında yer alıyor.

İnsanların Ödeme Yaptığı Dijital İçerik Türleri

İnsanlar, dijital içerik olarak en çok televizyondan dizi ve film izleyebilecekleri platformlara ödeme yapıyorlar. İnsanların Ödeme Yaptığı başlıca Dijital İçerik Türleri:

  • Film veya TV yayın hizmeti (% 31.2)
  • Müzik yayın hizmeti (% 25)
  • Müzik indirme (% 20.6)
  • Mobil Oyun (% 17.8)
  • Film veya TV İndirme (% 17.8)
  • Mobil uygulama (% 17.7)
  • Eğitim veya Öğrenme Materyalleri (% 14.9)
  • E-kitap (% 13.4)
  • Uygulama içi satın alma işlemleri (% 11.5)
  • Yazılım paketi (% 10.2)
  • Haber Servisi (% 10)
  • Premium Web hizmeti (% 9.2)
  • Çevrimiçi bir dergiye üyelik (% 8.2)
  • Dijital Hediyeler (% 8.1)
  • Randevu servisi (% 5.9)

Online Yemek Siparişi

Dünya genelinde, online paket yemek siparişi veren kişilerin sayısı 1.20 milyar kişiyi aştı. Online yemek dağıtım pazarının toplam değeri ise 136 milyar doları aşarken, geçen yıla göre yüzde 27 büyüme gerçekleştirdi. Buda, kullanıcı başına yıllık 112 dolar online yemek siparişi veriyoruz demektir.

Ülkelere göre online Paket Servis Yemek Siparişi Verme

Ülkelere göre online Paket Servis Yemek Siparişi Verme

Online paket servis yemek siparişini en çok yüzde 74.4 ile Endonezyalılar kullanıyor. Sonrasında Brezilya, Malezya, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Türkiye ise yüzde 53.06 ile dünya ortalamasının az altında yer alıyor. Ne ilginçtir ki, online yemek siparişini en az kullanan ülke ise Japonya’dır.

İlginizi Çekebilir:  Çok Daha Önce İcat Etmesi Gereken 18 Şey

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Devamını Oku

Teknoklik Logo
 

Editör'ün Seçtikleri

Faydalı Makaleler

© Teknoklik.net ‘in tüm hakları saklıdır.