Anasayfa » İlk Bilgisayar Ne Zaman İcad Edildi? Tarihe Yolculuk

İlk Bilgisayar Ne Zaman İcad Edildi? Tarihe Yolculuk

Teknoklik Editör

Bilgisayarlar, günümüzde artık vazgeçilmeyen ürünlerden biri haline geldi. O yüzden bir çok insan bilgisayar tarihini merak etmektedir. Gelin, bu paylaşımda bu merakınızı gidermek adına kısa bir yolculuk yapalım.

İlk Bilgisayar – ENIAC 

Eskilerde hesap makineleri için bilgisayarın atası terimi kullanılırdı. Bugün anladığımız anlamda ilk dijital bilgisayar icadı 1946 yılına dayanır. İlk bilgisayar olan ENIAC, gelişmiş bilgisayar teknolojisinin ilk ürünü olarak tarihe geçmiştir. ENIAC ( Electronic Numerical Integrator And Computer ) açılımının kısaltılmışıdır. 

1940 yılların başlarında dijital elektronik ürünler geliştirilmeye çalışılmış fakat programlanabilir ve genel kullanıma yönelik ilk bilgisayar ENIAC olmuştur. 

Her yeni buluşun ihtiyaçtan dolayı icat edildiği bilinir.  Aynı şekilde ilk bilgisayarda bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmıştır. Daha doğrusu erkene alınmıştır diyebiliriz. 1940’lı yıllarda Amerikan Ordusu ikinci dünya savaşı sırasında top atışlarının isabet oranlarını artırmak için gerekli hesaplamaları yapacak bir dijital bilgisayara ihtiyaç duydu. 

Bu nedenle, 1943 yılında John Mauchly ve John Presper Eckert öncülüğünde çalışmalara başlandı. 18 ay süren çalışmalar sonucunda ENIAC‘ın dizaynı tamamlandı. ENIAC’ın üretimi ise 12 ay sürecek ve 500bin dolara mal olacaktı. Merak edenler için, bu tutarın bugünkü değeri yaklaşık 6 milyon dolardır. Üretim bittiğinde ise ikinci dünya savaşı sona erecek asıl üretim amacı için kullanılmamış olacaktı. 

ENIAC tam olarak 30 ton ağırlığında ve 167 metrekare yer kaplıyordu. ENIAC, saniyede 357 çarpım işlemi, 38 bölme işlemi veya 5.000 toplama işlemi yapabiliyordu. Bu işlem hacmi de o zamana kadar üretilmiş hesap makinelerden bin kat daha hızlı olduğunu gösteriyordu. Bu kadar devasa bir bilgisayar ise doğal olarak saatte 150 kilowatt elektrik tüketebiliyordu. 

ENIAC‘ı programlamak ise çok zor bir işti. Günümüzde ki gibi klavyeden kod girerek basitçe yapılmıyordu. Her programlama için kabloların yerlerini değiştirmek, switchlerin konumlarını ayarlamak ve buna benzer bir çok işlemleri yapmak gerekiyordu. ENIAC’a girdi için bir kart okuyucu, çıktı için ise kart basma makinesi kullanılıyordu. 

İlginizi Çekebilir:  Robot süpürgelerindeki gizli detay?

İlk Kişisel Bilgisayar

ENIAC, her ne kadar ilk bilgisayar olarak biliniyor olsa da sadece sayısal mantıkla hesaplama yapabilen büyük hacimli bir hesap makinesi gibiydi. O Yüzden İlk kişisel bilgisayar olarak Altair 8800 gösterilir. 

1975 yılı Ocak ayında satışına başlanan Altair 8800‘e sadece 475 dolara sahip olabiliyordunuz. Günümüzdeki paraya göre yaklaşık 2200 dolar ediyor. 

İlk kişisel bilgisayar olarak Altair 8800 bilinmesine rağmen, bu bilgisayarın klavyesi ve ekranı yoktu. Bu yüzden gerçek anlamda ilk bilgisayar IBM PC 5100 idi. IBM 5100 entegre klavye ve 5 inçlik monitör ile geliyordu. 1975 yılında IBM’in ürettiği ilk bilgisayar olan IBM 5100, yaklaşık 25 kg ağırlığında tek parçadan oluşuyordu. 

20 bin dolarlık fiyatıyla normal kullanıcılar için pek cazip değildi o yüzden daha çok bilimsel çalışmalarda kullanıldı. 

1976 yılına gelindiğinde Apple kurucularından Steve Wozniak ile Steve Jobs birlikte Apple I bilgisayarı ürettiler. Apple I bilgisayar 200 adet üretildi. Ardındın 1977 yılında ise Apple II üretildi. Apple I’den çok fazla özelliği olmamasına rağmen, klavyesi, disket sürücüsü, 6 renk destekleyen monitörü 8 adet genişleme yuvası ile donanımsal farklılıkları vardı.  

1977 yılından 1983 yılına kadar Apple II geliştirilerek değişik model adlarıyla (Apple II, II+, IIe, IIc, IIgs) satılmıştır. Daha sonra ilk Macintosh üretiminden sonra Apple II üretimi sonlandırılmıştır. 

Taşınabilir ilk Bilgisayar

1981 yılında piyasaya sürülen Osborne 1 dünyanın ilk ticari ve gerçek anlamda taşınabilir bilgisayarıdır. 3 Nisan 1981’de tanıtımı yapılmış ve yaklaşık 11 bin adet satış gerçekleştirmiştir. Yaklaşık 11 kg gelen Osborne 1, 5 inçlik ekrana sahipti ve fişini çekip klavyesini kapattıktan sonra kulpundan tutup istediğiniz yere götürebiliyordunuz. Osborne 1, günümüzdeki tüm dizüstü ve taşınabilir bilgisayarların atasıdır diyebiliriz. 

İlginizi Çekebilir:  Apple Music, Radyo Yayınına Başlıyor

İlk Oyun Bilgisayarı

1979 yılında piyasaya sürülen daktiloyu andıran Atari 400 ve 800 modelleri oyun kartuşları kullanarak oyun oynamaya imkan sunuyordu. Atari’nin bu modelleri, daha sonra çıkacak oyun ürünleri için ilham kaynağı olacaktı.

Bunlardan biride 1982 yılında çıkan Commodore 64 ürünüydü.  Commodore 64, dünya genelinde 17 milyonluk satış adetine ulaşarak dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan bilgisayar sistemi olarak tarihe geçecekti. Hatta bu başarısı, tüm zamanların en çok satan tek bilgisayar modeli olarak Guinness Dünya Rekorları kitabında listelenmiştir.

Gerçek anlamda günümüzdeki bilgisayara benzeyen ilk bilgisayar

IBM’in 12 Ağustos 1981 yılında tanıtımını yapıp satışa sunduğu IBM 5150, gerçek anlamda günümüzdeki bilgisayarlara benzeyen ilk kişisel bilgisayar modelidir. IBM 5150, planlananın üzerinde satış gerçekleştirerek yılda 1 milyon adete ulaşmıştır. Donanım özelliklerine bakacak olursak, 16GB bellek, 4.77 MHz Intel 8088 işlemci, 160k floppy disk sürücüsü ve ekstra ücretle satın alınan renkli monitörü vardı. IBM 5150, 2 Nisan 1987 yılına kadar  üretimi devam etmiştir. 

İlk Bilgisayar Virüsü

Konu bilgisayar olunca virüssüz olunmaz tabi…Bilgisayarın tarihine kısaca göz attıktan sonra gelelim ilk virüsün ortaya çıkmasına. 

Bilgisayar tarihinde kabul edilen ilk virüs 1971 yılında deneme amaçlı olarak geliştirilen “The Creeper” adlı virüstür. BBN’den Bob Thomas tarafından oluşturulan Creeper, aslıda kendi kendini çoğaltan bir programın mümkün olup olmadığını görmek için güvenlik testi olarak tasarlanmıştı. Creeper bulaştığı bilgisayara sadece “BEN CREEPER. SIKIYORSA YAKALA!”  yazılı basit bir mesajı gösteriyordu. 

Kontrol dışı geliştirilen ilk PC virüsü Pakistan’lı Alvi kardeşler ortaya çıkardı. Brain Virus olarak adlandırılan bu virüs, bir DOS tabanlı PC’ye bulaşan ilk virüstü. Pakistan’da bir bilgisayar mağazası işleten Basit ve Amjad Farooq Alvi adlı kardeşler, kendi yazılımlarını yasa dışı biçimde kopyalayan müşterilerinden bıktıklarından bu virüsü geliştirdiler. Aynı zamanda ilk hayalet virüs olan Brain Virüs, disketin ön yükleme bölümüne yerleşiyor ve gizli bir telif hakkı mesajı içeriyordu. Fakat hiç bir şekilde verileri bozacak bir işlem yapmıyordu. 

İlginizi Çekebilir:  Online Olarak Gezebileceğiniz Bazı Sanal Müzeler

Günümüzdeki virüslere bakınca hiç biri Alvi kardeşler gibi masum değil ve akla hayale gelmeyecek şeyler yapıyorlar.  

Bilgisayar tarihine yolculuğumuzu burada sonlandırıyoruz. Yaşı büyük olanların çok rahat hatırlayacağı bu teknolojilerden günümüzde eser yok. Teknoloji çok hızlı ilerlemekte. Belkide 25 yıl sonra bugünlerdeki teknolojileri eski diye anacağız.  

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorum Yap

Teknoklik Logo
 

Editör'ün Seçtikleri

Faydalı Makaleler

© Teknoklik.net ‘in tüm hakları saklıdır.

 
 

 

 

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Devamını Oku