Zaman zaman telefonumuzu şarj etmek bizim için bir sıkıntı olmuştur. İşimizi yarıda kesip telefonu şarj etmek için koşturmuşuzdur. Kablolardan yada kablosuz şarj stantlarından sıkılmışızdır. Çinli firma Xiaomi’nin geçtiğimiz günlerde duyurduğu kablosuz şarj istasyonu Xiaomi Mi Air Charge ile bu sıkıntılar sona erecek gibi.
Mevcut kablosuz şarj yöntemlerinde devrim yaratan Mi Air Charge Teknolojisi, kullanıcıların elektronik cihazları herhangi bir kablo veya kablosuz şarj stantları olmadan uzaktan şarj etmelerini sağlayacak.
Buda bizim gerçek kablosuz şarj dönemine girdiğimizi gösteriyor. Peki neden böyle dedik? Çünkü, Şuan ki kullandığımız kablosuz teknolojisinde, telefonunuzu bir kablosuz stanta yada pedine yerleştirip o şekilde şarj ediyoruz. Aslında şuan kullandığımız teknolojinin adı kablosuz şarj değil. Bir şeye temas ettirip telefonumuzu şarj ediyoruz. Sadece arada kablo yok.
Xiaomi’nin duyurusunu yaptığı Mi Air Charge ile artık ne kabloya nede kablosuz şarj ünitesine ihtiyacımız kalmıyor. Bu teknoloji ile telefonunuzu ister elinizde, ister masanızda hatta yürürken bile şarj etmeniz mümkün. Peki bu teknoloji nasıl çalışıyor.
Xiaomi Mi Air Charger Nasıl Çalışır?
Xiaomi’nin uzaktan şarjının temel teknolojisi, alan konumlandırma ve enerji iletiminde yatıyor. Xioami’nin geliştirdiği bu sitemi, beş fazlı parazit antenine sahip. Ayrıca 144 antenden oluşan bir faz kontrol dizisi mevcut. Bu mevcut sistem ile cihazın yeri tespit ediliyor. Daha sonra milimetre genişliğindeki dalgaları ışın oluşturma yoluyla doğrudan telefona gönderim sağlanıyor.
Akıllı telefon cihazında ise, yerleşik “işaret antenine” ve “alıcı anten dizisine” sahip minyatür bir anten dizisi geliştirdi. İşaret anteni, düşük güç tüketimi ile konum bilgilerini yayınlar. 14 antenden oluşan alıcı anten dizisi ise, Mi Air Charge’ın yaydığı milimetre dalga sinyalini doğrultucu devresi aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürüyor.
Bu yöntem sayesinde yürürken bile telefonumuzu şarj edebiliyoruz. Şu anda, Xioami’nin uzaktan şarj teknolojisi, bir kaç metrelik bir yarıçap çevresinde şarj işlemi yapabiliyor. Net olarak bunun için bir ölçü verilmemiş. Bunun dışında çoklu şarj desteği de sunuyor ver her cihaz için 5 watt desteği sunuyor.
Gelecekte ev içi yasam tamamen kablosuz olacak
Bu teknoloji şu anlık yeni. İlk aşamada telefon için düşünülen uzaktan şarj teknolojisi, akıllı saatler, bilezikler ve diğer giyilebilir cihazlarla içinde kullanılabilecek. Belki de yakın bir zamanda masa lambaları, hoparlörler ve diğer küçük akıllı ev ürünleri dahil olmak üzere ev içindeki cihazlarımızın tümü, tamamen kablosuz bir güç kaynağı ile şarj edilebilecek. Bu sayede ev içinde tamamen kablosuz bir yaşam olacak.
Xiaomi’nin duyurduğu Mi Air Charge Teknolojisi ile bu girişimin bir başlangıcı yapılmış olabilir.