Anasayfa » 2021’de Dijital Trendler: Dünya Genelinde İnternet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

2021’de Dijital Trendler: Dünya Genelinde İnternet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Teknoklik Editör
2021'de Dijital Trendler: Dünya Genelinde İnternet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

2020’de Dijital Trendler

2021'de Dijital Trendler: Dünya Genelinde İnternet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

We Are Social ve Hootsuite ‘nin ortak yayınladığı Digital 2021 rapor, dijital, mobil ve sosyal medyanın tüm dünyadaki insanlar için günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini gösteriyor. Sosyal medya, e-ticaret, video içerik ve video oyunlar son 12 ay önemli bir büyüme oranı gerçekleştirdi.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı çevrimiçi durumda. Rapora göre, şu anda yaklaşık 4,46 milyar insan interneti kullanıyorken, sosyal medya kullanıcıları 4,2 milyarı geçti. Sosyal medya kullanımı, 2021 yılının ortasında dünya nüfusunun yüzde 60’ında fazlasına ulaşacağı ön görülüyor.

Dünya genelinde hala bazı zorluklar devam ediyor. Herkesin hayatını değiştiren dijital bağlantıya adil ve eşit erişime sahip olamıyor. Bunu sağlamak için hala yapılması gereken çok işler var. Dijital dünyaya adil ve eşit erişim sağlandığında bu rakamların daha çok yukarı çıkacağı biliniyor.

Ocak ayında yayınlanan 247 sayfalık  Dijital 2021 Küresel Bakış Raporun özetini görmek için okumaya devam edin.

Dünya Nüfusunun Genel Durumu

  • Toplam dünya nüfusu 7.83 milyar. 
  • Nüfusun yüzde 49,6’sı kadın, yüzde 50.4’ü erkekten oluşuyor.
  • Her yıl ortalama nüfus artışı yüzde 1.0. Geçen yıla göre yüzde 0.10’luk bir düşüş var. 
  • Yaş ortalama 31
  • Nüfusun yüzde 56.4’ü kentlerde yaşıyor. 
  • Kilometre başına düşen insan sayısı 60.2
  • Genel okuryazarlık yüzde 86.5 iken, kadınlarda bu oran yüzde 83, erkeklerde yüzde 89.9 olarak karşımıza çıkıyor. 

Bölgelere Göre Nüfus Yoğunluğu

Dünya geneline baktığınızda nüfusun büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alıyor. Doğu ve Güney Asya’daki nüfusun toplamı dünyanın nüfusunun yarısını geçiyor. 

Dünya Nüfusun Yaş Dağılımı

Dünya genelinde 0-4 yaş aralığında olan çocukların sayısı 678 milyon iken, 600 bin kişi ise 100 yaşını geçti. 20 yaş altı kişilerin toplam sayısı 2 milyar 602 milyonu bulurken, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Ülkelerin Yaş Ortalaması

Ülkelere göre yaş ortalamasında, Japonya en yüksek yaş ortalaması ile birinci sırada. 48.6 yaş ortalaması olan Japonya’yı 47.5 ile İtalya takip ediyor. Yaş ortalaması en düşük olan ülke ise 18.1 ile Kenya. Türkiye ise 31.7 yaş ortalamasıyla dünya ortalamasının biraz üstünde yer alıyor. Tablonun da ortaya çıkardığı sonuca göre yaşam standarttı yüksek olan ülkelerde yaş ortalamasının yüksek çıktığını görüyoruz.

Kullanılan Cihazlar

Dünyadaki internet kullanıcıların yüzde 97.1’i telefon kullanırken akıllı telefon kullananların oranı ise yüzde 96.6. Diğer cihazlardaki oranlar;

  • Akıllı olmayan standart telefonların oranı yüzde 9. Buda bize gösteriyor ki hala bu cihazları kullanmaya devam ediliyor.
  • Laptop ve bilgisayara sahip olanların oranı yüzde 64.4
  • Tableti olanların oranı yüzde 34.3
  • TV’ye takılan cihazlar yüzde 14.4
  • Oyun konsolu yüzde 21.4
  • Akıllı cihazlar yüzde 12.3
  • Akıllı saatler veya bileklikler yüzde 23.3
  • Sanal gerçeklik cihazları yüzde 4.4

İnterneti Ne Kadar Kişi Kullanıyor?

Dijital dünyanın hayatımızdaki rolü gün geçtikçe artıyor. Daha fazla insan çevrimiçi olup internette daha fazla zaman geçiyor.

  • 7.83 milyarlık dünya nüfusunun 4.66 milyarı interneti kullanıyor. Ocak 2020 rakamına göre yüzde 2.6 (120 milyon yeni kullanıcı) bir artış var.
  • Dünya çapında 3.80 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı geçen yola göre yüzde 9,5 (400 milyon yeni kullanıcı) civarı artış gösterdi.
  • Ocak 2021’de 5.22 milyardan fazla insan cep telefonu kullanıyor ve kullanıcı sayısı geçen yıla göre yüzde 0.5 (yaklaşık 30 milyon) çok az bir artış gösterdi.

Ülkelere Göre İnternet Kullanım Oranları

Ülkelere göre internet kullanım oranı en yüksek ülke yüzde 99 ile Birleşik Arap Emirlikleri. En düşük ülke ise yüzde 40 ile Kenya gözüküyor. Ülkemizin nüfusunun yüzde 77.7’si interneti kullanıyor. Dünyanın çok hızlı bir şekilde dijitalleştiği bir ortamda bunda geri kalmak kimsenin faydasına değil. Özellikle markaların bu yönde ciddi adımlar atması gerekiyor.

Günlük İnternete Harcanan Zaman?

Dünya genelinde her insan ortalama günde 6 saat 54 dk internette zaman geçiriyor. Bu süre, geçen yıla göre 11 dakika daha fazla ve her yıl kişi başına 100 günden fazla internete bağlı yaşıyoruz. Günde yaklaşık 8 saat uyuduğumuzu düşünürsek, gündelik hayatımızdan kalan kısmın yaklaşık yüzde 40’ını  interneti kullanarak geçiyoruz.

Bununla birlikte insanların internette geçirdikleri süre ülkeden ülkeye değişiyor. Günde 10 saat 56 dakika ile Filipinliler en çok internette zaman geçiren kişiler. Buna karşılık Japonlar ise günde sadece 4 saat 25 dakikasını internette harcıyor.

Ülkemiz ise 7 saat 57 dakika ile 12.sırada yer alıyor. İlk 10 sıra;

  1. Filipin (10 saat 56 dakika)
  2. Brezilya (10 saat 8 dakika)
  3. Kolombiya (10 saat 7 dakika)
  4. Güney Afrika (10 saat 6 dakika)
  5. Arjantin (9 saat 39 dakika)
  6. Malezya (9 saat 17 dakika)
  7. Meksika (9 saat 1 dakika)
  8. Endonezya (8 saat 52 dakika)
  9. Tayland (8 saat 44 dakika)
  10. Taiwan (8 saat 8 dakika)

Mobile olarak günlük internete ayırdığımız ortalama zaman 3 saat 39 dakika iken, bilgisayar üzerinden ise çevrimiçi geçirilen zaman ortalama 3 saat 16 dakika. Geçen yıla göre mobil kullanımda artış var. Ayrıca üç tabloya da baktığımızda ülke sıralamalarının da hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz. 

Günlük Medyayla Geçirilen Zaman

Her gün yaklaşık 7 saatimizi internette gezerek harcıyoruz. Ayrıca günün 3.5 saatini televizyon izleyerek, 2.25 saatini sosyal medyada dolaşarak, 2.02 saatini haberleri takip ederek, 1.31 saatini müzik dinleyerek, 1 saatini radyo dinleyerek, 1.12 saatini oyun oynayarak geçiriyoruz. Bu rakamlar kişiye göre tabi ki kişiye göre farklılıklar gösterecek ama dünya ortalaması bu şekilde. Dünya nüfusunun yüzde 59.5’i yani 4.66 milyar insanın interneti kullandığı bir zamandayız. Doğal olarak bu rakamları görünce hayrete kapılmamak elde değil.

İnternetsiz İnsanları Sayısı

Dünyadaki toplam nüfusun yaklaşık %40’ı (yaklaşık 3.2 milyar insan) internete bağlı değil. Bu çevrim dışı kalan insanların 1 milyardan fazlası Güney Asya’da bulunuyor. Buda toplam sayının %31 denk geliyor.

Afrika’da ülkeler ise bu oranın %27 ‘sini oluşturuyor. Bu kıtada 850 milyon insan internete erişemiyor. İnternete erişemeyen en az insan Kuzey Avrupa’da bulunuyor.

Bölgelerdeki yaş durumları internete erişim düzeyini belirlemeden önemli yer tutuyor. Afrika’da toplam nüfusunun yarısından fazlası 20 yaşın altında ve Güney Asya’da ise 13 yaşın altında 460 milyondan fazla insan var. Bunları göz önüne aldığımızda ileriki zamanlarda bu oranlarda büyük değişik yol açacaktır.

Ülke bazında internete ulaşamayan insanları ele aldığımızda en yüksek sayı Hindistan’da. Onu sırasıyla Çin, Pakistan ve Bangladeş takip ediyor. Yukarda da bahsettiğimiz gibi internete ulaşamayan kişilerin sayısı en yüksek olduğu yer Güney Asya bölgesidir.

İnternet Bağlantı Hızları

Dünya genelinde mobil internet bağlantı hızlarının ortalaması 47.20 MBPS iken, sabit internet bağlantı hızlarının ortalaması 96.43 MBPS olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık değişimlere baktığımızda mobilde yüzde 47.5, sabit bağlantıda yüzde 31.1 olarak artıyor. 

Mobil Upload (Yükleme) bağlantı hızlarının ortalaması 12.67 MBPS iken, sabit internette 29.3 MBPS iken olarak ölçüldü.

2021'de Dijital Trendler: Dünya Genelinde İnternet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Ülkelerdeki internet bağlantı hızlarının ortalamasına baktığımızda mobilde Katar 178.01 MBPS ile başı çekerken, Özbekistan 12.66 MBPS ile sonda yer alıyor. Geçen yıl Güney Kore ilk sırada yer alıyordu. Buda gösteriyor ki Katar, bir sene içinde mobil internet alt yapısında büyük yatırımlar gerçekleştirdi.

Sabit internet bağlantı hızlarının ortalamasında ise, Tayland 308.35 MBPS, Singapur 245.31 MBPS ve Honkong 226.80 MBPS geldi. En düşük hız ise, 9.52 MBPS ile Tunus oldu.

En Çok Kullanılan İnternet Tarayıcıları

Hala dünyada en çok kullanılan internet tarayıcı uygulaması Chrome. Bunda Google’unda da etkisi çok büyük. Bir zamanların en popüler uygulaması Internet Explorer ise çok gerilere düştü. Sadece yüzde 1.1 kullanıcı tarafından kullanılıyor. Her geçen günde erimeye devam ediyor. İşte liste;

İlginizi Çekebilir:  Çoğu Kullanıcının Talep Ettiği Özellik Artık YouTube'da
  1. Chrome  (% 63,4)
  2. Safari  (% 19.3)
  3. Firefox   (% 3.8)
  4. Samsung Internet (% 3.5)
  5. Microsoft Edge  (% 3.4)
  6. Opera  (% 2.3)
  7. Internet Explorer  (% 1.1)
  8. Diğer Browser’lar  (%3.4)

En Çok Ziyaret Edilen Siteler

Ziyaretçi ölçüm sitesi Alexa’ya göre, dünyada en çok ziyaret edilen ilk on site; Google, Youtube, Tmall, Baidu, QQ, Sohu, Facebook, Taobao, Amazon, 360.cn

En dikkati çeken sitede, listeye ondokuzuncu sıradan giren ve internet üzerinden ücretli video hizmeti veren Netflix firması. 

İnternet Sitelerinde Kullanılan En Yaygın Diller

Dünyada mevcut internet sitelerinin yaklaşık yüzde 60 yakını İngilizce olarak hazırlanmış. Bunu yüzde 8.5 ile Rusça takip ediyor. En ilginç olan, yaklaşık 1.5 milyar nüfusa sahip olan Çin’in, kendi dilinde hazırlanan sitenin sadece yüzde 1.4 olması. 

Sesli Arama ve Diğer Arama Seçenekleri

Küresel internet kullanıcılarının yüzde 45’i sesli arama ve sesli komutları kullanıyor. Ayrıca dünyadaki internet kullanıcılarının yaklaşık üçte biri de cep telefonlarında görüntü tanıma araçlarını kullanarak görsel arattırıyor. Özellikle Pinterest Lens ve Google Lens gibi araçlar Latin Amerika ve Güneydoğu Asya’da güçlü bir şekilde benimsendi.

Arama davranışlarında en dikkat eden sonuç ise, sosyal medya aramalarının yükselişe geçmesindedir. Küresel internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 45’i artık satın almayı düşündükleri ürün veya hizmetler hakkında bilgi ararken sosyal ağlarını kullanıyorlar.

Bununla birlikte, bu rakam genç kullanıcılar arasında daha da yüksektir ve Genç Z kullanıcıları (16-24 yaş), markaları arama motorlarında aramaya göre sosyal medyada arama olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor. Diğer yaş gruplarına göre sosyal medya aramalarını daha çok tercih ediyorlar.

İnterneti Kullanma Nedenleri

Başlıca interneti kullanma sebeplerimiz:

  • Bilgi bulmak (% 63)
  • Arkadaşlar ve aile ile iletişim halinde kalmak (% 56.30)
  • Haberler ve olaylardan haberdar olmak (%55.6)
  • Bir şeyi nasıl yapılacağını araştırmak (%51.9)
  • Videoları, dizileri ve filmleri izlemek (%51.7)
  • Yeni fikirler veya ilham bulmak (%47.6)
  • Ürün ve markaları araştırmak (% 46.4)
  • Müziğe erişmek veya dinlemek (% 46.3)
  • Boş zamanı doldurmak ve genel göz atmak (% 44.4)
  • Eğitim ve çalışma ile ilgili faaliyetler (% 42.6)
  • Yerleri, seyahatleri ve tatilleri araştırmak (% 38.7)
  • Sağlık ve sağlık ürünleri araştırmak (% 36.3)
  • Finansmanı yönetmek (%35.2)
  • Oyun (% 32.2)
  • İşle ilgili araştırma (% 30.7)
  • Yeni insanlarla tanışmak (% 29.9)

Arama Motoru Pazar Payları

Dünyada arama motoru kullanımında nerdeyse tüm kullanıcıların tercihi Google oldu. Yüzde 91.4 gibi büyük bir oranla tek başına açık ara önde gidiyor. Diğer arama motorlarından Bing yüzde 2.7 ile ikinci, yüzde 1.5 ile Yahoo üçüncü sırada geliyor.

2020 Yılında Google’da En Çok Aranan Kelimeler

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google’da geçen yıl milyarlarca arama yapıldı. Bu aramalarda en çok kullanılan 20 kelime görselde görebilirsiniz. Sırasıyla, Google, Facebook, Youtube, Video, You ve Coronavirus geliyor. Listeye baktığımızda dikkatimizi çeken en ilginç kelime Coronavirüs kelimesi. Bu seneye kadar aklımıza gelmeyen bu kelime bu yıl 6.sırada yer aldı.

Liste ile ilgili diğer dikkatimizi çeken konu, birkaçı hariç kelimelerin hemen hemen hepsi bir internet sitesi adı olması. Buradan da anlaşılan, ziyaret etmek istediğimiz siteyi, adının sonuna uzantısını (com,net,org vb.) yazmadan çağırıyoruz. 

Mobil İnternet Kullanımı Artık Yüzde 50’yi Buldu.

Aralık ayı verilerine göre, çevrimiçi harcadığımız sürenin yarısından fazlasını cep telefonları oluşturduğunu ve gün geçtikçe bu oranın daha da çok arttığı görülüyor. Her yıl artışta olan mobilin, internetten aldığı pay yüzde 55,7’e kadar ulaştı.

Dünyadaki İnternet kullanıcılarının yüzde 97’si şu anda mobil cihazlar üzerinden bağlanıyor. Mobil cihazların yaygınlığına rağmen, internet kullanıcılarının dörtte üçü hala dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarlar aracılığıyla çevrimiçi oluyor.

Aralık ayı verilere göre, web sayfası trafiğinin yaklaşık yüzde 55.7’sinin cep telefonlarından ve yüzde 41.4’ünün ise bilgisayarlardan geldiği ortaya çıktı. Tabletler de ise bu oran yüzde 2.8.

Bu verilere baktığımızda kullanıcılar internet erişmek için çeşitli cihazları kullandığını görüyoruz. Sonuç olarak, insanlar farklı zamanlarda ve farklı ihtiyaçları için farklı cihazlar kullanabilirler. Üreticiler planlama yaparken bunu göz önüne almalıdırlar.

Dünya genelinde internet trafiğinin mobil yüzdesi en yüksek olan ülkelerin Nijerya, Güney Afrika, Gana, Hindistan ve Kenya olması gerçekten ilginç bir durum. Buda bize, bu ülkelerde akıllı telefona erişimin bilgisayar, laptop veya tablete erişmekten daha kolay olduğunu gösteriyor.

Online Video Oyunu Oynama

Online video oyunu oynamak için akıllı telefonlarını kullananların oranı yüzde 75 iken bilgisayar üzerinden oynayanların oranı ise yüzde 45 olarak belirlendi. Akıllı telefonlar normal işlevlerinin yanında artık oyun içinde tercih edilir oldular. Oyun konsonları ve tabletlerde oyun severlerin tercihleri arasında duruyor.

Ülkelere göre online oyun oynama oranlarında Tayland yüzde 96.6 ile ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde ise, internet kullanıcılarının yüzde 92.5’i online oyun oynamayı tercih ediyor. Dünya ortalamasının da üstünde bir oran. Bu alanda yatırım yapmak isteyenler için çok iyi bir pazar olarak gözüküyor.

Yaş Grubuna Göre En Popüler Video Oyun Formatları

16-54 yaş grubunda olan oyun severler en çok Nişancı ve Aksiyon Macera tür oyunları tercih ediyorlar. 55yaş üstü kişilerin ilk tercihi bulmaca tarzı oyunlar.

Akıllı ev cihazı sahipliği

En çok akıllı ev cihazına sahip olanlar İngiltere’de yaşıyorlar. Onu Amerika vatandaşları takip ediyor. Ülkemiz yüzde 16.6 oranıyla dördüncü sırada yer alıyor. Teknoloji geliştikçe tüm dünyada akıllı cihazlara olan talebi arttıracaktır. En hızlı büyüyen sektörlerden biri haline gelecektir.

Akıllı ev cihazı pazarına genel bakış

Akıllı ev cihazı pazarı her geçen gün büyüyen bir pazar. Akıllı ev cihazları pazarının toplam yıllık değeri 77 milyar doları geçti. Dünya genelinde akıllı cihaz sahibi evlerin sayısı 222 milyona ulaştı. Genel olarak pazar paylarını sınıflandırırsak:

  • Akıllı ev kontrolü ve bağlantı cihazı pazarının değeri 14.98 milyar dolar
  • Akıllı ev aletleri pazarının değeri 28.51 milyar dolar
  • Akıllı ev güvenlik cihazı pazarının değeri 11.92 milyar dolar
  • Akıllı ev eğlence cihazı pazarının değeri 9.24 milyar dolar
  • Akıllı ev konforu ve aydınlatma pazarının değeri 6.62 milyar dolar
  • Akıllı ev enerji yönetimi pazarının değeri 6.12 milyar dolardır.

Yanlış bilgilendirme ve sahte haberlerle ilgili endişeler

Yanlış bilgilendirme ve sahte haberlerle ilgili en çok endişelenen insanların başında Brezilyalılar geliyor. Onu yüzde 75.7 ile Portekiz ve yüzde 75.6 ile Kenya vatandaşları takip ediyor. En az endişeli olan insanlar ise Hollandalılar. Ülkemiz insanları ise yüzde 61.6 ile dünya ortalamasının biraz üstünde yer alıyor.

Kişisel Verilerin Kötüye Kullanımına İlişkin Endişeler

Ülkemiz KVKK ile ilgili yasal düzenlemeden sonra kullanıcıların hakları konusunda epey ilerleme kaydetti. Bu ve buna benzer önlemler sayesinde kişisel verilerin kötüye kullanımına ilişkin endişeler konusunda dünya ortalamasının altında bir orana sahip olduk. Kişisel verilerinin güvenliği konusunda en endişeli ülke insanların başında Portekiz, İspanya ve Brezilya vatandaşları gelmekte.

Reklam Engelleyicilerin Kullanımı

İnternette sörf yaparken kullanıcıların en sevmediği durumlar, her taraftan reklam bannerlarının gösterilmesidir. Bu yüzden reklam engelleyicilerin kullanımı yaygınlaşıyor. Ülkemizde reklam engelleyici kullanımında yüzde 42.7 ile dünya ortalamasının altında yer alıyor.

İlginizi Çekebilir:  2020'nin 3.çeyreğinde akıllı telefon pazarının ilk üçlüsü Samsung, Huawei ve Xiaomi oldu

Kullanıcıların reklam engelleyicileri kullanmasının başlınca sebepleri, internette çok fazla reklam olması ve can sıkıcı veya alakasız çok fazla reklamların çıkmasını sayabiliriz.

Dünya Genelinde Sosyal Medya Kullanımı

Şu anda dünya çapında 4,20 milyar sosyal medya kullanıcısı var. Bu rakam geçen yıla göre 490 milyon kişi artarak yüzde 13.2’lük bir büyüme gerçekleştirdi. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı artık toplam dünya nüfusunun yüzde 53’ünü ulaştı.

2020 yılı boyunca her gün 1.3 milyondan fazla yeni kullanıcı sosyal medyaya katıldı ve bu da saniyede yaklaşık 15 yeni kullanıcıya denk geliyor. Telefonların sosyal medya kullanımına etkisi çok büyük. Toplam 4.2 milyar sosyal medya kullanıcısının yüzde 99’u (4.15 milyar) telefonlar üzerinden erişim sağlıyor.

Sosyal Medya Kullanıcılarının Ülke Nüfuslarına Oranları

Sosyal Medya Kullanıcılarının Ülke Nüfuslarına Oranları

Sosyal medya kullanıcı sayısı dünya nüfusunun yüzde 53.6’sını oluştururken Ülkemizde bu oran yüzde 70.8 ile dünya ortalamasının çok üzerin. Ülker arasında yüzde 99 ile ilk sırayı Birleşik Arap Emirlikleri alıyor.

Yaşa ve cinsiyete göre sosyal medya kullanıcılarının payı

Sosyal medyayı en çok kullanan kişiler 25-24 yaş arasında olanlardır. Erkekler içinde bayanlar içinde aynı durum geçerlidir. Sosyal medyayı kullananların yarısından fazlası (57.4’ü) 18-34 yaş arasındaki kişilerden oluşuyor. Bu oranda reklam verenlerin hangi yaş grubuna daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini gösteriyor.

Ülkelere Göre Sosyal Medyada Geçirilen Süre

Normal bir sosyal medya kullanıcısı her gün 2 saat 25 dakikasını sosyal medyada harcıyor. Bu her hafta hayatlarının yaklaşık bir gününe denk geliyor. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda ülkeler arasında önemli farklılıklar var. Filipinler hala dünyanın en büyük sosyal medya kullanıcıları olduklarını ve her gün 4 saat 15 dakikalarını sosyal medya platformlarında geçirdiklerini bizlere gösterdiler. Arkasından Kolombiya, Brezilya ve Kenya ülkeleri geliyor.

Tablonun diğer ucunda ise yine her zamanki gibi Japonya geliyor. Japonya’daki kullanıcılar sosyal medyada günde 1 saatten az zaman geçirdiler. Onlarda geçen yıla göre yüzde 13’lük bir arıtış gösterdiler. Türkiye’de ise dünya ortalamasının biraz üstünde yer alarak yaklaşık 3 saatimizi sosyal medyaya ayırdığımızı görüyoruz.

Dünyanın en çok kullanılan sosyal platformları

Her yıl olduğu gibi bu yılda Facebook dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu. 2.74 milyar kullanıcıya sahip olan Facebook’u, Youtube, Whatsapp ve FB Messenger takip ediyor.

Her platformun sahip olduğu kullanıcı sayılarını topladığımızda dünya nüfusunun üstünde bir rakam çıkıyor. Bununda nedeni bir kullanıcının birden fazla sosyal medya platformunu kullandığını gösteriyor. Yapılan araştırmalarda, herhangi bir sosyal medya platformunun kullanıcılarının yüzde 98’inin en az bir başka sosyal medya platformunu kullandığı ortaya çıktı.

Dünyanın en çok kullanılan sosyal platformları

Bu durumda sosyal medya platformlarında önemli kitle çakışmalarına sebep oluyor. Tabloya baktığımızda, Tiktok kullanıcılarının yüzde 85’i Facebook kullandıklarını, Instagram kullanıcılarının ise yüzde 94.5’i Youtube kullandıklarını görüyoruz. Buda bize markaların her platformda olması gerektiğini gösteriyor.

Facebook Genel Bakış

Facebook hala dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu. Kullanıcılarının yüzde 56’sı erkeklerden oluşurken yüzde 44’ü kadınlardan medyana geliyor. Facebok’un en çok kullanılan platform olması demek reklamcılar için en büyük kitle erişim platformu demektir. Dünya genelinde facebook erişim sıralamasında Hindistan başı çekiyor. En büyük facebook reklam kitlesine sahip ülkeler sıralamasında Ülkemiz 12.sırada yer alıyor.

Facebook’a erişim Araçları

Facebook’a kullanıcıların hemen hemen hepsi mobil olarak erişiyor. Facebook’a erişim oranları;

  • Herhangi bir cep telefonundan erişenler yüzde 98.3
  • Sadece Laptop veya Masaüstü Bilgisayardan erişenler yüzde 1.7
  • Hem telefon hemde bilgisayarda erişim sağlayanlar yüzde 17.3
  • Sadece telefondan erişenlerin sayısı yüzde 81

Kullanılan Mobil platformlar

Facebook mobil iletişimde ağırlıklı olarak Android işletim sistemi ile kullanıyor. Yüzde 80.7 Andoid işletim sistemi kullanılırken, yüzde 14.7 İOS ve yüzde 5.0 da diğer işletim sistemleri kullanılıyor. 

Kullanılan dillere göre Facebook kullanıcıları

Tabloda Facebok’ta en çok kullanılan 20 dilin lisesini görüyorsunuz. İngilizce açık ara birinciliğini korurken, İspanyolca ve Hintçe arkasından geliyor. Arapça listede 4.sırada yer alırken Türkçemiz 13.sırada bulunuyor.

Aktif olarak Facebook’u en iyi kullanan şehirler

Aktif olarak Facebok’u en iyi kullanan başlıca şehirler Dhaka-Bangladeş, Mumbai-Hindistan, Delhi-Hindistan, Kahire-Mısır oluşmakta. İstanbul’umuz ise yedinci sıradan listeye girdi.

Facebook gönderi türleri

Facebook sayfasında günlük ortalama sayfa gönderisi sayısı 2.37 olarak belirlendi. Fotoğraf gönderisinin toplam sayfa gönderisi içindeki payı yüzde 35.6 iken, video gönderileri yüzde 15.1, link paylaşımları yüzde 47.2, durum gönderileri yüzde 2.1’dir.

En Popüler Facebook Sayfaları

Facebook’un kendi sayfasını saymazsak en popüler Facebook sayfası Samsung firmasının resmi sayfasıdır. Onu 149 milyon takipi ile dünyaca ünlü futbol yıldızı Ronaldo takip ediyor.

Instagram’a Genel Bakış

Dünya genelince 1.221 milyar Instagram kullanıcısı bulunuyor. Buda kendisini en çok kullanılan beşinci sosyal medya platformu yapıyor. Ülkemizde de aktif bir şekilde kullanılan Instagram platformu kadınlar tarafından daha aktif kullanılıyor. Instagram kullanıcılarının yüzde 49.2’u erkeklerden yüzde 50.8’si ise kadılardan oluşuyor.

Instagram’da reklamları kullanarak ulaşabilecek kişi sayısı 1.22 milyar. Buda, 13 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 20’ye denk geliyor demek. Önceki çeyreğe göre değişim oranı ise yüzde 5.4

Instagram’ın reklam hedef kitlesinin profili

Instagram’ın 18-24 ile 25-34 yaş arası kullanıcı kitlesindeki oranlar çok birbirine yakın. Sadece bu iki yaş grubu yani 18-34 arası kişiler, Instagram’ın toplam kullanıcı sayısının yüzde 63’ü oluşturuyor. Reklam için asıl hedeflenecek kitle profili bu kısımdır.

Instgram için uygun kitle erişim oranı tablosu

Dünya ortalamasının yüzde 20 olduğu raporda, Türkiye %70’e yakın bir oranla Instagram için uygun kitle erişim oranında tüm dünya ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu da bize Instagram’ın en etkili kullanıldığı ülkelerin başında olduğumuzu gösteriyor.

En Popüler Instagram Hesapları

Instagramın en popüler 20 hesaplarına baktığımızda, listeyi futbolcular, şarkıcılar, mankenler vb. ünlülerin doldurduğunu görüyoruz. Bu listede Intagram’ın kedi hesabımı saymazsak tek farklı hesap bilim ve kültür kanalı National Geographic oldu.

Instagram Üzerinde En Sık Kullanılan Hashtag’ler

Hashtag’ler Instagram’ın vazgeçilmez özelliklerinden başında gelir. Aramadığımızı bulmakta ve paylaşımlarımızı daha çok kişiye ulaştırmak ve daha çok beğendi almak için kullandığımız en etkili yöntemdir. Yukarıdaki tabloda Instagram’da en çok kullanılan Hashtag’leri ve kullanım sayılarını görüyorsunuz.

Youtube’a genel bakış

Her ay Youtube ziyaret eden kullanıcı sayısı 2 milyar. Bu ziyaretçiler her gün Youtube’da toplam 1 milyar saat video izliyor. Bu izlenmelerin yüzde 70’i mobil cihazlardan gerçekleşiyor. Youtube’daki kişilerin yüzde 45.8’i kadınlardan, yüzde 54.2’si erkeklerden oluşuyor.

YouTube Erişim Sıralaması

YouTube erişim sıralamasında ilk sıraları Hindistan, Amerika, Brezilya, Endonezya ve Rusya alıyor. Türkiye ise listeye 12.sıradan giriş yaptı.

En iyi Youtube arama sorguları

En çok yapılan Youtube arama sorgularında genelde ilk sıraları Şarkı ile ilgili aramalar yer alıyor. Tiktok’un 5.sırada yer alması da ilginç bir sonuç.

En Çok İzlenen YouTube Videoları

İlk sıradaki videoyu çocukları olan kişiler çok iyi bilir. Genellikle bebeğe yemek yedirirken kullanılan bir videodur. Listede Youtube’da en çok izlenen ilk on videoyu, izlenme sayılarını, beğenme ve beğenmeme sayılarını görüyorsunuz.

En Popüler Youtune Hesapları

Youtube en popüler kanalı Hindistan’ın en büyük müzik ve film şirketi olan T-Series kanaldır. Ondan sonra ikinciliği uzun süredir birinci sırada kalan Pewdiepie Youtuber aldı.

LinkedIn Genel Bakış

LinkedIn, iş dünyasındaki kişilerin diğer kişilerle iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformudur. Diğerlerinden bu özelliği ile ayrılıyor. LinkedIn kullanıcılarının yüzde 43.1 kadınlardan, yüzde 56.9’u erkeklerden oluşuyor.

İlginizi Çekebilir:  2019 Yılı İlk 500 Bilişim Şirketi (Tamamı)

LinkedIn’da reklamları kullanarak ulaşabilecek kişi sayısı 727 milyon kişiyi geçti. Buda, 18 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 13’e denk geliyor demek. Önceki çeyreğe göre değişim oranı ise yüzde 0.1

LinkedIn en çok kullanıldığı yerleri başında, Amerika, Hindistan, Çin, Brezilya ve İngiltere geliyor. Türkiye ise 14.sırada yer alıyor.

Snapcat Genel Bakış

Diğer sosyal medya platformlarından sonra hayatımıza giren Snapchat, ilk çıktığı zaman çok hızlı ilerleme kaydetti ve şuan 498.2 milyon kişiye ulaştı. Yani, 13 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 8.2’sine ulaşmış oldu. Önceki çeyreğe göre değişim oranı ise yüzde 15. Snapchat’i daha çok kadınlar kullanıyor. Erkeklerin ise sadece yüzde 40.9’u bu platformu kullanarak zaman geçiriyor.

Twitter Genel Bakış

Twitter, kullanıcıların 280 karakter ile sınırlandırılmış “tweet” adı verilen gönderiler yazabildiği bir sosyal medya platformudur. Ağırlıklı olarak erkeklerin kullandığı platform olan Twitter’da kadınların oranı sadece yüzde 31.5’dir.

Twitter’da reklamları kullanarak ulaşabilecek kişi sayısı 353.1 milyon kişiyi geçti. Buda, 13 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 5.8’e denk geliyor demek. Önceki çeyreğe göre değişim oranı ise yüzde 0.1

Twitter Erişim Sıralaması

Twitter aslında sosyal medya platformları arasında kendini belirgin bir şekilde ayıran bir platform. Biraz daha mizahtan uzak daha seçkin paylaşımların paylaşıldığı bir yer. Zaten Japonya’nında ilk sıralarda yer alasından bu fark net olarak görülüyor.

Tiwtter’da erişim sıralamasında ilk sırayı, Amerika, Japonya, Hindistan, İngiltere ve Brezilya. Ülkemiz ise yedinci sırada yer alıyor.

Twitter’da En Sık Kullanılan Emojiler

Twitter’ın en çok kullanılan özelliklerinden biride emoji kullanımıdır. Paylaşımlar 280 karakterle sınırlı olduğundan anlatılmak istenenleri veya duygularımızı kısa emojilerle anlatmak bazen zorunlu hale geliyor.

En Popüler Twitter Hesapları

En Popüler Twitter Hesaplarında ağırlıklı olarak şarkıcılar, futbolcular ve sanatçılar yer alıyor. İlk sırayı eski Amerika Başkanı Obama’nın alması da ilginç bir durum. Fakat, olayları ve yaptıkları ile gündemden hiç düşmeyen ve görevini yeni bırakan bir önceki Amerika Başkanı Trump’ın da 6.sırada olası da normal bir durum.

Bill Gates’in en popüler Twitter hesapları arasına girmesinin de en önemli sebebi ise Pandemi sürecinde yaptığı ilginç açıklamaları sayabiliriz.

Pinterest Genel Bakış

Pinterest’de reklamları kullanarak ulaşabilecek kişi sayısı 200 milyon kişiyi geçti. Buda, 13 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 3.3’e denk geliyor demek. Önceki çeyreğe göre değişim yüzde 6.2 oranında. Pinterest’i kullanan her 10 kişiden 8’i bayanlardan oluşuyor.

Ağırlıklı olarak, Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde kullanılan Pinterest, Ülkemizde pek kullanılmıyor.

Diğer Sosyal Medya Paltformları

Whatsapp Genel Bakış

Son dönemde yeni gizlilik politikaları ile gündemden düşmeyen ve çok fazla kullanıcısını kaybeden Whatsapp, hala dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma platformu. Whatsapp ile ilgili bir kaç detay:

  • Dünya çapında aylık aktif Whatsapp kullanıcı sayısı 2 milyar
  • Aktif Whatsapp kullanıcı sayısının 13 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 33
  • Whatsapp İşletme hesabını kullananların dünya çapındaki toplam kullanıcı sayısı 50 milyon
  • Whatsapp kullananların yüzde 45.5’i kadınlar, yüzde 54.5’i erkeklerde oluşuyor.

Tiktok Genel Bakış

Son dönemlerin en popüler sosyal medya platformu olan TikTok, 689 milyon kullanıcıya ulaştı. Kedine has tarzı ve kendine has kullanıcı kitlesiyle gündem olan TikTok’un büyümesi devam edecek gibi. TikTok ile ilgili bir kaç detay:

  • Dünya çapında aylık aktif Whatsapp kullanıcı sayısı 689 milyon
  • Aktif Whatsapp kullanıcı sayısının 13 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 11.3
  • Aralık 2020’de dünya genelinde yeni Tiktok uygulaması yükleme sayısı 56 milyon
  • Whatsapp kullananların yüzde 49’u kadınlar, yüzde 51’i erkeklerde oluşuyor.

Wechat Genel Bakış

Wechat Genel Bakış

WeChat, Çin’de geliştirilen ve daha çok kendi ülkesinde kullanılan sesli ve yazılı mesajlaşmaya yarayan bir mesaj servisidir. Wechat ile ilgili bir kaç detay:

  • Dünya çapında aylık aktif Whatsapp kullanıcı sayısı 1.21 milyar
  • Aktif Whatsapp kullanıcı sayısının 13 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 19.9
  • Önceki çeyreğe göre değişim yüzde 0.6 oranında
  • Whatsapp kullananların yüzde 45.4’ü kadınlar, yüzde 54.6’sı erkeklerde oluşuyor.

Telegram Genel Bakış

Rusya merkezli Telegram, çoklu platform desteği sunan, anlık mesajlaşma servisidir. Whatsapp tartışmasının en çok yaradığı sosyal medya platformu. Telegram ile ilgili bir kaç detay:

  • Dünya çapında aylık aktif Whatsapp kullanıcı sayısı 500 milyon
  • Aktif Whatsapp kullanıcı sayısının 16 yaş üstü toplam nüfusa oranı yüzde 8.7
  • Önceki yıla göre değişim yüzde 25 oranında
  • Whatsapp kullananların yüzde 41.4’ü kadınlar, yüzde 58.6’sı erkeklerde oluşuyor.

Mobil Kullanıcılar ve Mobil bağlantılar

Dünya genelinde 5.22 milyar mobil kullanıcısı bulunuyor. Bu da toplam dünya nüfusunun yüzde 66.6 ‘sı ediyor. Mobil bağlantı sayısı ise 8.02 milyar ile toplam nüfusun üstünde ve mobil kullanıcı başına 1.54 bağlantı sayısı ediyor.

Mobil Bağlantılar ile Toplam Nüfusun Karşılaştırılması

Mobil Bağlantılar ile Toplam Nüfusun Karşılaştırılması

Mobil bağlantı sayısının ülke nüfuslarına göre oranına baktığımızda Honkong yüzde 183.4 ile ilk sırada yer alıyor. Buda bize kişi başına nerdeyse 2 bağlantı olduğunu gösteriyor. Ülkemizde ise bu oran yüzde 90.8 ile dünya ortalamasının altında yer alıyor.

Akıllı telefon başına aylık mobil veri kullanımı

Akıllı telefon başına aylık mobil veri kullanımının en yüksek olduğu yer 10.8 Gigabytes ile Kuzey Amerika geliyor. En düşük olduğu bölge 3.6 Gigabytes ile Afrika.

Mobil Uygulamaların Durumu

Paylaşılan veriye göre, mobil cihazı kullanırken harcadığımız her 12 dakikanın 11 dakikasını mobil uygulamalara ayırdığımız ortaya çıktı. Web’de geçirdiğimiz süre ise, mobil zamanımızın sadece yüzde 8’unu oluşturuyor.

Günümüzde kullanılan uygulamalara baktığımızda bu oran bizim için şaşırtıcı gelmiyor. İster arkadaşlarınızla iletişim kurun, ister mali durumunuzu yönetin, ister arkadaş edinin, ister oyun oynayın, ister eğlenin, hayatımızın her alanında bu uygulamaları kullanıyoruz. Akıllı telefon kullanıcıların:

  • Yüzde 90.7’si mesajlaşma uygulamalarını
  • Yüzde 88.4’ü sosyal medya uygulamalarını
  • Yüzde 67.2’si eğlence ve video uygulamalarını
  • Yüzde 62.9’u müzik uygulamalarını
  • Yüzde 47’si oyun uygulamalarını
  • Yüzde 69.4’ü alışveriş uygulamalarını
  • Yüzde 61.8’i navigasyon uygulamalarını
  • Yüzde 38.7’si finans uygulamalarını
  • Yüzde 29.4’ü sağlık uygulamalarını
  • Yüzde 11.4’ü ise arkadaşlık uygulamalarını kullanıyor.

Mobil cihazlar artık ilk ekranımız oldu. Telefonlarla her gün 4 saatten fazla zaman geçiriyoruz. Bu da, kullanıcılarının son 12 ayda telefonlarını kullanarak toplamda 3.5 trilyon saatten fazla zaman harcadıkları anlamına geliyor. Yapılan araştırmalar, cep telefonların artık TV’den daha fazla insanın zamanını aldığını ortaya çıkardı.

Mobil Uygulama Sıralaması – Aktif Kullanıcılar

Aktif kullanıcı sayısına göre en çok kullanılan uygulamaların başında hala Facebook ve WhatsApp geliyor.

Mobil Uygulama İndirme Sıralaması

En çok indirilen uygulamaların başında son günlerin en popüler sosyal medya platformu TikTok ile Facebook gelmekte. Pandemi dönemin parlayan yıldızı Zoom uygulaması ise bu yıl büyük atak yaparak 4.sıraya yerleşti. Eğitim ve toplantı uygulaması olan ve adını bu yıla kadar fazla duymadığımız bu uygulama bundan sonra hayatımızın bir parçası olarak kalacağa benziyor.

En çok harcama yapılan uygulamalar

Uygulamaların çoğu ücretsiz olarak hizmet veriyor. Bunların yanında ücretli mobil uygulamalar da bulunuyor. Ayrıca ücretsiz olup uygulama içi bazı özelliklerini kullanabilmek için ücret alan uygulamalar da var. En çok tüketici harcaması yapılan uygulamaların başında Tinder, TikTok ve Youtube gelmekte.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Yorum Yap

Teknoklik Logo
 

Editör'ün Seçtikleri

Faydalı Makaleler

© Teknoklik.net ‘in tüm hakları saklıdır.

 
 

 

 

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Devamını Oku