Teknoloji baş döndürecek hızla ilerliyor. Sürücüsüz uçak, sürücüsüz otomobil ardından şimdide sürücüsüz otobüs yollara çıkmaya hazırlanıyor. Dünyanın önde gelen otobüs üreticilerinden TEMSA, sürücüsüz otobüs çalışmalarını hızlandırdı.
TEMSA, daha önce ilk elektrikli otobüs MD9 electriCITY’i piyasaya sürmüştü. Şimdi ise sürücüsüz ve elektrikli ilk modelini çıkarmayı planlıyor. Münih’te 9-11 Ekimde gerçekleşen Nvidia Europe GTC etkinliğinde sergilediği aracı, 2022 yılında seri üretimine geçmeyi düşünüyor.
Etkinlikte sergilenen aracın çalışmalarına Galatasaray Üniversitesi ve Infotech firmalarının işbirliğiyle yürütülürken TÜBİTAK destek veriyor. İlk yerli elektrikli sürücüsüz aracın çalışmaları TEMSA’nın Adana’daki tesislerinde 2 yıldır yoğun bir şekilde devam ediyor.
TEMSA Genel Müdürü HASAN Yıldırım’ın konu ile ilgili yaptığı yorumda, “Otomotiv sektöründeki rekabetin tamamen teknoloji etrafında şekillendiğini ve teknolojideki hızlı değişimin dünyadaki ekonomik trendleri de baştan tasarlıyor.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca Yıldırım, “Yeni trendlerin başında akıllı ulaşım ve akıllı şehirler geliyor. Bu akıllı şehir vizyonunun en önemli parçası da elektrikli ve sürücüsüz araçlardır” dedi.
İlk sürücüsüz otomobilin özellikleri
- TEMSA’nın ilk sürücüsüz aracı, daha önce ürettikleri 9 metre uzuluğunda ki elektrikli aracı MD9 electriCITY modeli baz alınarak geliştirildi.
- Aracın üzerinde bulunan LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging), radarlar ve kameralarla çevredeki her türlü nesneler algılanabiliyor.
- Araçta, üst kısımda ve yanlarda olmak üzere 3 adet LIDAR var. LIDAR sayesinde çevredeki nesne ve yüzeylerin uzaklığını lazer darbeleri ile ölçüyor.
- Ayrıca araçta, çevredeki insanları ve diğer araçları algılayan bir adet kızılötesi kamera var.
- Sürücüsüz otobüs sisteminde, verilerin analizi ve sonuçlar için Nvidia PX2 bilgisayar sistemi kullanılacak.
Nasıl çalışacak?
- Sürücüsüz araçta hedeflenen durum, aracın şeritte kalması, durağa yanaşması ve yolcuları aldıktan sonra hareket etmesi.
- 3 Fazdan oluşan çalışmanın ilk fazı, aracın olası kazalara karşı sürücüyü uyarması hedefleniyor.
- 2 faz, kaza olma ihtimalini algıladığında hızını düşürmek, eğer sürat azaltama yeterli olmayacağını algılarsa frenler devreye girecek.
- Son fazda, durağa yanaşma, yolcu alma, şerit takibi gibi konuları kendi başına yapabilecek seviyeye erişecek.