Bu yazımızda, çok sık sorulan ve firmanız için hayati önem taşıyan Google haritalarına yer ekleme konusuna değineceğiz.
İnternet çağından önce ihtiyacımız olan şeylere ulaşmak çok zordu. Örneğin bir su tesisatçıya yada boyacıya ihtiyacımız olduğu zaman bizde numarası yoksa eşe dostta tanıdığı bir usta var mı yok mu diye sorardık.
Orta yaşlılarımız hatırlar, daha sonraları, Türk Telekom tarafından her il için ayrı çıkartılan ansiklopedik rehberleri kullanmaya başladık. İş dünyası için de firma rehberleri bulunurdu. Bir ürün yada hizmete ihtiyacı olanlar bu rehberleri karıştırırlardı.
İnternet çağının gelmesi ile artık bu rehberler ortadan kalktı ve aradığımız bir şeye ulaşmak çok kolaylaştı. Yapmanız gereken sadece, aramak istediğiniz ürünü yada hizmeti Google arama çubuğuna yazmak. Arama sonucunda, Google istemediğimiz kadar sonucu karşımıza çıkartır. Üstelik, ortaya çıkan binlerce sonuç size karışık bir şekilde listelenmez. Sizin için en doğru ve en olası sonuçlar en üste gelecek şekilde gösterilir.
Harita sonuçlarında ise, ilgi ve yakınlık parametrelerine göre size en uygun sonuçları ön plana çıkartır. İşte, bu yönüyle harita sonuçları özellikle lokal aramalarda potansiyel müşterilere ulaşmanızı sağlayacak ve işyerinizin ön plana çıkmasını sağlayacak önemli bir araçtır.
” Yereldeki müşterilere ulaşmanın en iyi yollarında biri Google Haritalarına kayıt olmaktır. “
Google’ın ücretsiz sunduğu bu hizmetin adı, Google My Business – Benim İşletmem olarak geçiyor. Biz de buna “Google Firma Rehberi” de diyebiliriz.
Google Haritalara Nasıl Yer Eklenir?
Şimdi, Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Google My Business – Benim İşletmem hizmetini nasıl kullanacağınızı sırasıyla adım adım detaylandırıyoruz.
Öncelikle Google haritalarına konum ekleme yapmak için bir gmail hesabınızın olması gerekiyor. Eğer gmail hesabınız yoksa buradan yeni bir hesap oluşturabilirsiniz.
1.Adım
Google My Business – Benim İşletmem sayfasına gitmek için Google arama çubuğuna “Google Beni İşletme” yazıp arattırın. İlk sırada gelen “Google Benim İşletmem – Google’da Müşteri Etkileşimini Artırın” başlığına tıklayın. (Şekil-1)
2.Adım
Gelen ekranda ise, “Hiçbir ücret ödemeden Google’da müşteri etkileşiminizi artırın” başlığı altında bulunan “Şimdi Yönet” butonuna tıklayın. (Şekil-2)
3.Adım
Karşınıza oturum açmanız için gereken gmail bilgilerinizi gireceğiniz ekran gelecektir. Oturum açtıktan sonra karşınıza ilk olarak “İşletmenizi bulun ve yönetin” sayfası gelecek. ilk defa kayıt yapacağımızdan bu sayfayı alt kısımda bulunan “İşletmenizi Google’a ekleyin” yazısına tıklayarak geçin. (Şekil-3)
Burada işletme adınızı yazarak “İleri” butonuna tıklayın. (Şekil-3)
4.Adım
Gelen ekranda, işletmenize en uygun kategoriyi seçin ve “İleri” butonuna tıklayın. (Şekil-4) Kategoriler işletmenizi tanımlamak ve sunduğunuz hizmetleri arayan müşterilerle bağlantı kurmanızı sağlamak için kullanılır. Kategori kısmına yazı yazdıkça size yardımcı olması için alt kısımda seçenekler çıkacaktır. Onlardan size en uygun olanı seçmelisiniz.
Buraya tesisatçı, boyacı, Pizza restoranı, Et Lokantası, Kafe, İnternet Kafe, Elektrikçi, Fırın, Market, Ayakkabı Tamircisi, Oto Tamirhanesi, Bilgisayar Servisi, Telefon Onarım Hizmeti vb. bir çok kategoriden birini seçebilirsiniz. Kategori ile ilgili yardım almak isterseniz buraya tıklayıp bilgi alabilirsiniz…
Kategori ile ilgili seçimi yaptıktan sonra karşımıza “Şirketiniz için konum eklemek ister misiniz?” diye soran bir ekran gelecek. Konum eklemek isterseniz “Evet” seçip “İleri” butonuna tıklamalısınız. (Şekil-4)
5.Adım
Gelen yeni ekranda adres bilgilerini girmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus adres bilgisini tam olarak doğru girmelisiniz. Adres girdikten sonra yeni ekranda “Google Arama veya Haritalar’da işletmenizin zaten bir girişi olabilir.” belki diye adresinize yakın size bazı firma adlarını çıkar.
Eğer firmanız bunlardan biri değil ise “Bunların hiçbiri” seçip “İleri”butonuna tıklayın. (Şekil-5) Eğer firmanız çıkan listede bulunuyorsa daha önce kayıt oluşturulmuş demektir. Yeni kayıt olarak devam edemezsiniz.
6.Adım
Daha sonra karşınıza işletmenizin bulunduğu konumu işaretlemenizi sağlayacak ekran çıkacak. (Şekil-6)
7.Adım
Konumuzu işaretleyip “İleri” butonunu tıkladıktan sonra, “Bu konum dışındaki müşterilere de hizmet veriyor musunuz?” diye bir soru ile karşılaşırsınız. “Evet” işaretleyip devam ederseniz, hizmet verdiğiniz bölgeleri ekleyebileceğiniz bir ekran gelecektir. İstediğiniz kadar bölge ekleyebilirsiniz. (Şekil-7)
8.Adım
“İleri” ile bir sonraki aşamaya geçince, müşterinize göstermek istediğiniz iletişim bilgileri gireceğiniz ekran gelir. İletişim bilgilerini girip devam ettikten sonra güncellemeler ve öneriler almak isteyip istemediğinizi soran bir ekran gelir. Devamında karşımıza son ekran gelir. Ekranda alt kısımda yer alan “Son” butonuna tıklayarak giriş işlemlerini sonlandırırız. (Şekil-8)
9.Adım
Bütün bu adımları bitirdikten sonra, Google, işletmenin size ait olduğunu onaylamanızı isteyecektir. Bunun için size bir “Doğrulama Kodu” gönderecektir. Bunu bir kaç şekilde yapar. Ya belirttiğiniz telefon numarasını arayarak yada posta yoluyla posta kartı göndererek yada e-posta yoluyla sizden onay ister. farklı işletmelere farklı yöntemler kullanabilir. Sizin için olan onay biçimleri en sonra ekranda karşınıza çıkacaktır. Bunlardan biri tercih edilmelidir. İsterseniz “Daha sonra doğrula” seçeneği seçilerek sonraya da bırakılabilir. (Şekil-9)
Doğrula Kodu ile detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Bütün işlemleri tamamladıktan sonra, size “Google Benim İşletmem” ekranı açılacaktır. Buradan işletmeniz ile ilgili tüm işlemleri yönetebilirsiniz.